Чрез скрийнинг тестовете сможе максимално рано да се открият сериозни заболявания като рак на гърдата , остеопороза , диабет, рак на кожата, хипертония, атеросклероза, глаукома
👉Ранното откриване на рак на гърдата в пъти увеличава шанса той да се преодолее. За жените до 40 г. прегледът при специалист следва да е поне 1 път на 3 години, след това – на всеки две.
👉Чрез мамографията ракът на гърдата може да се открие до 3 години преди той да може да се напипа. Правенето на мамограма е препоръчително да става не по-малко от 1 път на 2-3 години.
👉Най-голямата опасност за поява на рак на маточната шийка е постоянна инфекция с човешки папилома-вирус (HPV). Ранното му откриване увеличава многократно шанса за успешно лечение.Т.нар. пап тест (за рак на маточната шийка) е безболезнен. Първият скрийнинг трябва да се извърши най-късно на 21-годишна възраст.
👉Остеопорозата е заболяване, при което костите стават слаби и чупливи. Причинява се от намаляване на костната плътност, характерно най-вече за периода след менопаузата. Засега над 50% от жените. Остеопорозата може и да се предотврати и да се повлияе, за да се намалят вредните последици. Остеометрията е най-често използвания метод за диагностика.
👉Най-опасният и разпространен кожен рак меланомата. Той засяга клетките, които произвеждат пигмента в кожата. Може да е генетично заложен, но има и други фактори – например дълго излагане на слънце. Ранното откриване на рака на кожата е определящо за шанса за лечение. Освен при лекар всеки може да се преглежда и сам, като обръща внимание на промяна в цвета, формата и размера на бенките си.
👉Рискът от хипертония (високо кръвно налягане) нараства с възрастта. Високото кръвно може да доведе до застрашаващи живота състояния без да има никакви симптоми (например аневризъм).Проверката на показанията на кръвното налягане е елементарна процедура. Нормата е 120/80. Като високо се определя при наличие на постоянни стойности над 140/90.
👉Нивото на холестерола е определящ рисков фактор за атеросклерозата (стесняване на кръвоносните съдове и втвърдяване на стените им). Други рискови фактори са високото кръвно, диабетът и пушенето. Тестът за холестерола включва определянето на 3 показателя: „добър” (HDL), „лош” (LDL) холестерол и триглицериди. Добре е този липиден профил да се проверява всяка година.
👉Броят на страдащите от диабет тип 2 расте лавинообразно. Заболяването увеличава риска от сърдечни болести и удар, засяга зрението (ретината) и нервната система, води до наднормено тегло.Нивото на кръвната захар най-лесно се определя чрез глюкомер, но най-точно се отчита чрез кръвна картина. Тя е задължителна 1 път в годината за всички здравноосигурени.
👉Ракът на дебелото черво е най-смъртоносния при жените след рака на белите дробове и този на гърдата. Най-добрият начин да се избегне е навреме да се отстранят полипите, които го причиняват.Колоноскопията е скрийнинговия тест за рак на дебелото черво. Тя се извършва чрез камера, с която се търси евентуално наличие на полипи по червото.
👉Глаукомата може да доведе до ослепяване в следствие увреждане на оптичния нерв. Често е без симптоми до много късно. Жените над 40 г. следва да се преглеждат на всеки 2-4 г.