Сладки тайни за красота с мед и розова вода

Медът е едно от любимите ни натурални средства за нежна грижа за кожата, щом градусите навън паднат под 0. Със своите силно хидратиращи и противовъзпалителни свойства той е идеален за суха и раздразнена кожа.

Именно затова има главна роля в  рецептите  с подхранващите свойства.

Най-доброто средство за красотата на една жена са домашните био продукти, които са  по-качествени и лишени от всякаква химия.

Ето и вълшебния крем с мед , които е идеален както за лицето, така и за тялото. Този богат овлажняващ продукт се основава на рецепта, разработена от известен гръцки доктор, който е живял преди около 2000 години. Кадифен и луксозен,  оставя кожата ви невероятно мека и гладка. Лесен е за направа и може да се използва и за отстраняване на грим вечер, а освен това е доказано, че намалява бръчките и признаците на стареене.

Съставки:

8 с.л. настърган пчелен восък
200 мл зехтин/бадемово масло
½ ч. ч. розова вода
1 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Сложете продуктите в малка тенджера на слаб огън, докато се стопи восъка. Добавете меда към маслото и свалете от котлона. Оставете леко да изстине. Изсипете розовата вода в малка кана. Започнете да добавяте на малки капки от розовата вода в маслото и разбърквайте. Когато кремът спре да приема повече вода (малки капчици течност ще отказват да се разбъркват), спрете добавянето и да продължете да разбърквате сместа в продължение на още минута. Изсипете сместа в чисти буркани и оставете да се охлади напълно, преди да захлупите с капак. Цветът на крема ще изсветлее като се охлади.

Маска с мед, канела и розова вода

Съставки:

1 с.л. суров необработен мед

½ с.л. розова вода – розовата вода е изключително полезна за всички типове кожа (дори за чувствителна), има противовъзпалително действие и редуцира зачервяванията.

1 ч.л. канела

Ароматната канела  има ексфолиращо и антисептично действие, помага при акне и премахва белези, което я прави идеална за мазна кожа. Ако кожата ви е много чувствителна, съветвам ви да си направите малък тест предварително.

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки добре и нанесете върху суха и почистена кожа. При нанасянето на маската ще усетите леко затопляне, което спомага циркулацията на кръвта. Ако искате да усилите ексфолиращия ефект на маската, не пропускайте да масажирате лицето си с нежни кръгообразни движения.

Оставете да престои 10-15 минути.

Зимата може да бъде безпощадна към кожата и косата ни, а една от най-потърпевшите части от тялото ни  са устните. Стават сухи, напукани и белещи се, а понякога, ако не се вземат мерки навреме, може да се разранят и разкървавят.

Сигурни сме, че не искате това, затова и  сме ви подготвили много лесна за изпълнение рецепта за скраб за устни, който ще ги заглади, като отстрани мъртвите клетки, и ще ги направи меки и пухкави.

Ето и съставките:

1 с.л. смляно кафе – иделно е за ексфолиране на кожата

1/2 – 1 с.л. мед – хидратира в дълбочина

1 капка етерично масло от лавандула – има успокояващи и антисептични свойства

Смесете всички съставки добре и нанесете на сухи, чисти устни. Оставете да престои 30 секунди и масажирайте, след това изплакнете и нанесете обилно балсам за устни или чисто кокосово масло.