За тези, които се занимават със склонна към акне кожа, е общоизвестно, че е постоянна битка не само за лечение на пъпки и петна, но и за предотвратяване на повторното им появяване.

Ако искате да поемете по-естествен път с натурални съставки, ето какво можете да опитате.

Масло от чаено дърво като лечение на петна

Маслото от чаено дърво е популярна съставка за борба с акнето, поради своите способности за премахване на
бактерии и възпаление. Прилагането на 5 процента масло от чаено дърво върху зони, предразположени към
обриви, е добра стъпка към чиста кожа, защото  успокоява зоната, като същевременно се бори
с инфекцията. Маслото от чаено дърво съдържа множество съединения, включително терпенин, основният
антисептичен компонент, за който е известно, че убива някои бактерии, гъбички и вируси.

Използвайте изплакване с ябълков оцет

Ако тониците на алкохолна основа са твърде силни за вашата кожа, разреден тоник ACV служи като естествено
стягащо средство. Може да убива бактериите по повърхността на кожата, като същевременно възстановява
баланса на pH на кожата. Това помага за укрепване на кожната бариера, ключов фактор за здрава кожа.

Смесете куркума във вашия локален и орален режим

Куркумата има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и е едно от най-добрите средства за избелване на кожата, освен това засилва производството на колаген. Когато се добави към вашите смутита или храна, куркумата може да подобри заздравяването на рани и да намали възпалението отвътре навън, като всичко това помага за намаляване на акнето.

Опитайте лечение със зелен чай

Зеленият чай е богат на антиоксиданти и има противобактериални и противовъзпалителни свойства, които са идеални за лечение и профилактика на акне. Просто накиснете малко зелен чай във вряща вода за няколко минути и след това го оставете да изстине, преди да нанесете върху лицето с памучен тампон.

Нанесете мед навсякъде

Основната причина, поради която се смята, че медът е добър за акне, е поради неговите естествени антибактериални качества. Освен това захарите в меда поглъщат водното съдържание в лигавицата на порите, което създава среда, в която бактериите, причиняващи акне, не могат да виреят.

Успокойте кожата с алое вера

Ако използвате само силни ексфолиращи съставки върху склонна към акне кожа, спрете! Вие ще искате да противодействате на изсушаващите свойства, като успокоявате и глезите кожата с алое вера. Не само, че е най-добрият за успокояване на влошената кожа, той помага за успокояване на възпалени пъпки и също така поддържа омазняването под контрол. То дори съдържа салицилова киселина и сяра, като и двете имат невероятни свойства за борба с акнето, което прави алоето чудесен начин за борба с обриви, като същевременно охлажда кожата. С алое вера нищо не е прекалено. Можете да го нанесете върху раздразнено лице, след като сте направили кола маска или сте имали лоша реакция към продукт за грижа за кожата.

Напарете кожата си

Паренето е популярна практика за подпомагане на детоксикацията и освежаване на кожата. Топлината помага за отваряне на запушени пори (предшественик на акне), което улеснява почистването. Плюс това, топлината също така подобрява кръвообращението, принуждавайки кръвта и хранителните вещества да се втурнат към кожата и да ви придадат блясък. За да го подсилите, използването на глинена маска след това наистина помага за извличането на всички примеси.

Охладете и освежете лицето с лед

Въпреки че може да звучи твърде лесно, ниските температури могат да свият кръвоносните съдове и да намалят зачервяването в областта, ключов фактор, ако имате работа с възпален, болезнен зит. Просто не нанасяйте леда директно върху кожата си, за да предотвратите изгаряне на кожата. Вместо това го увийте в салфетка или хартиена кърпа и нанесете върху мястото си за няколко секунди.

Ексфолирайте често

Процесът на ексфолиране помага да се изчисти горният мъртъв слой и да се разкрият новите здрави и по-млади кожни клетки. Можете да отидете на пътя „направи си сам“ и с тази стъпка, като изберете плодов ензим или домашно приготвен скраб, да отстраните всички мъртви кожни клетки на повърхността.

Пийте повече вода

Най-лесният начин от всички, пиенето на достатъчно вода балансира съдържанието на мазнини и вода в кожата. Това помага за предотвратяване на излишната секреция на мазнина и себум, което означава по-малко запушени пори и акне. Плюс това, хидратираното тяло може да подобри и естествената способност за детоксикация.