РОЗОВА ВОДА  – ТАЙНАТА ЗА КРАСОТА И ЗДРАВЕ 

Розова вода е еликсир за красота от древността. Но какво точно представлява розовата вода DESERT BLISS?  Тя е натурален продукт, получен чрез дестилацията на казанлъшката маслодайна роза (Rosa Damascena Mill ), която вирее само в Долината на розите. Съдържа естествени антиоксиданти, витамини В, С и Е. Етеричните масла от розата са част от водата, розовата вода е известна още като „етерична вода“ или „розов хидрозол“. Хидролатът  е конденз, който се образува по време на дестилацията на цветята и съдържа водоразтворими растителни вещества и етерични масла. Съставките на хидролата дават на розовата вода положителния  ефект върху тялото и ума.

БЕЗКРАЙНИ ПОЛЗИ НА РОЗОВАТА ВОДА ЗА ЗДРАВЕТО НИ

Интересно, но розовата вода елиминира тъгата. Вдишването на розова вода и напръскването по главата и лицето кара тялото да се отпусне. Освобождаването на ”ендрофини” в мозъка  позволява на хората да се чувстват облекчени и спокойни. 

Розова вода се използва и за облекчаването на главоболие. Най-добрият начин е да приложите студен компрес с розова вода за около 45 минути

Розовата вода е полезна за облекчаването на депресия и стимулиране на сърцето, мозъка, очите, кожата и също така е ефективна за лечение на епилепсия.

Проблеми със зъбите като пародонтоза могат да бъдат ефективно лекувани с розова вода. Тя облекчава и възпалението на венците. Когато се използва редовно, розовата вода може да намали болката на венците и да укрепне зъбите. Чрез капването на няколко капки розова вода върху изгнил зъб можете облекчите зъбобол. В допълнение, розова вода е много ефективна при премахване на лош дъх.

Аерирането на розова вода пък е полезно за лечението на астма и кашлица за облекчаване на пресипналост е добре да се прави гаргара с розова вода.

Розовата вода премахва болката в гърдите и предотвратява риска от анестезията. 

Вдишването на розова вода помага и за укрепването на сърцето.

Пиенето на студена розова вода премахва вътрешната топлината на тялото и Ви дава сили

РОЗОВАТА ВОДА ПРОТИВ ГЛАВОБОЛИЕ И УМОРЕНИ ОЧИ 

Ако имате главоболие, сложете шал, напоен с розова вода, върху челото си. Ще се изненадате колко бързо ще се почувствате по-добре. Розовата вода е много ефективна и за успокояване на уморени и напрегнати очи. Това е особено полезно за тези, на които им се налага да работят на компютъра дълги часове. Прилагането на капки за очи с розова вода успокоява натоварените очи и спомага лечението на катаракта .Ако пък сутрин очите ви са подпухнали, оставете розовата вода за около 20 минути в хладилника, след това напоете две памучни тампончета с нея и ги поставете на очите си. Постойте така няколко минути и веднага ще забележите как очите ви са много по-отпочинали, а погледът ви по-сияен.

РОЗОВАТА ВОДА  ПОДХОДЯЩА ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА

За сияйна и млада кожа от край време българката се доверява на чудодейните свойства на розовата вода. Тя служи за почистване, освежаване и ароматизиране на кожата на лицето. Розовата вода има тонизиращо, омекотяващо и овлажняващо действие. Успокоява при раздразнения и подпомага премахването на подпухналостта на кожата. Дамите обичат розовата вода и заради факта, че успешно се бори с бръчките. Розовата вода има антисептично, противовъзпалително и успокояващо действие, което я прави полезна при различни кожни проблеми- акне, екземи, изгаряния, ухапвания от насекоми и други алергични състояния на кожата.

Най-добре е розовата вода да се напръска върху кожата или внимателно да се втрие в нея с помощта на памучен тампон. Повтаряйте тази процедура сутрин и вечер на почистено лице, за да усетите подмладяващите свойства на розовата вода. И една малка хитринка – след като я нанесете върху лицето, изчакайте 2-3 минути сама да попие в кожата. Така розовата вода се усвоява най-добре от организма.

ПРИЛОЖЕНИЕ ВЪРХУ ТЯЛОТО 

Имате нужда от малко свежест? Просто сложете няколко пръски розова вода върху тялото си.

След бръснене кожата често се образуват пъпки. И тук розовата вода може да противодейства на това.

Успокоява засегнатите участъци от кожата и предотвратява по-нататъшното дразнене.

Розовата вода също има положителен ефект върху храносмилателната система. Може да се използва в чайове и салати като естествен детоксикант, при запек или други храносмилателни проблеми. Розовата вода може да се използва и като вода за уста, тъй като осигурява освежаващ и приятен вкус. Все пак трябва да знаете, че тя не е заместител на обикновените води за уста.

ПРИЛОЖЕНИЕ ВЪРХУ КОСАТА 

Можете да използвате розовата вода и като маска за изтощена и увредена коса. В купа смесете чаша розова вода с няколко капки масло от жожоба и една капсула витамин Е. Нанесете получената смес върху косата, като наблегнете на скалпа. Втривайте маската с нежни масажни движения в продължение на 10 минути. След това измийте с шампоан и подсушете косата. Още след първата процедура ще усетите как розовата вода е направила косата ви по-здрава и блестяща.

Мирише прекрасно и се грижи за суха или чуплива коса. Водата помага и при пърхот, сърбеж или мазен скалп, защото стимулира обновяването на клетките. Активните съставки на розата успокояват чувствителния скалп и премахват излишните мазнини, без да имат изсушаващ ефект.

АРОМОТЕРАПИЯ

След като харесвате деликатния аромат на роза, няма да искате да се ограничите в използването й само за кожата. Розовата вода и маслото също се използват все по-често в ароматерапията. Ароматът се препоръчва  за всеки, който се чувства стресиран и слаб. Ако имате проблеми със съня, напръскайте малко розова вода във въздуха в спалнята или върху възглавницата. Можете да използвате ароматна билкова възглавница, която съдържа листенца розов цвят, листа от мента и цвят от лавандула.