Зад водата и камилското мляко, глицеринът е една от най-често съобщаваните съставки в козметиката. Също така е основна съставка в кремове, сапуни, душ гелове и в козметичната серия DESERT BLISS. Използването на глицерин  става все по-популярно, a глицеринът може да повлияе положително на кожата ви по различни начини. Продължете да четете, за да разберете как.

Какво е глицерин?

Глицеринът, известен още като глицерол, е естествено съединение, получено от растителни масла или животински мазнини. Това е бистра, безцветна, без мирис и сиропирана течност със сладък вкус. Глицеринът е овлажнител, вид овлажняващ агент, който издърпва вода във външния слой на кожата ви от по-дълбоки нива на кожата и въздуха. Овлажнителят е често срещан овлажняващ агент, който се намира в лосиони, шампоани, кремове и други козметични продукти, използвани за вашата коса и кожа. Те са известни със способността си да задържат влагата, като същевременно запазват общите свойства на продукта. В продуктите за грижа за кожата глицеринът обикновено се използва като овлажняващ агент, за да улови влагата, която привлича в кожата. Глицеринът е „най-ефективният овлажнител“, наличен за увеличаване на хидратацията на горния слой на кожата ви, в сравнение с много други, включително: алфа хидрокси киселини, като млечна киселина и гликолова киселина Хиалуронова киселина сорбитол урея. Появата на глицерин в продуктите за грижа за кожата изглежда е оправдана, тъй като има редица ползи, които носи за кожата ви.

Ползи за кожата на глицерина

  1. Хидратира външния слой на епидермиса на кожата
  2. Подобрява на бариерната функция на кожата
  3. Осигурява защита срещу кожни дразнители
  4. Ускорява процесите на заздравяване на рани
  5. Облекчава на сухата кожа
  6. Помага при псориазис

Може ли глицеринът да раздразни кожата ми?

Като овлажнител, глицеринът черпи вода от най-близкия източник. Особено при условия на ниска влажност, най-близкият източник на вода са долните нива на кожата ви. Това може да дехидратира кожата, дори до образуване на мехури. Тъй като образуването на мехури може да възникне при неразреден глицерин или глицерин, който не е достатъчно разреден, добре е да използвате продукти, които имат глицерин като съставка, вместо да използвате чист глицерин. Много привърженици на натуралната козметика препоръчват разреждането на глицерина с розова вода, тъй като се смята, че розовата вода хидратира кожата и пречиства порите. Розата има положително антиоксидантно и противовъзпалително действие върху кожата. В допълнение, комбинацията от глицерин и хиалуронова киселина подобрява бариерната функция на кожата до 24 часа след прилагане. Когато избирате продукти с глицерин за вашата кожа, помислете първо за разговор с дерматолог, за да научите повече за вашия специфичен тип кожа и какъв продукт би бил най-добрият. Една от наличните опции е глицериновият сапун, който обикновено се препоръчва за хора с чувствителна кожа. Какви предимства предлага глицериновият сапун? За разлика от много OTC сапуни, сапунът – балсам от камилско мляко DESERT BLISS с глицерин е 100% натурален. Не съдържа алкохол, аромати или други химически базирани съставки, които биха могли да раздразнят кожата ви. Това прави сапуна от камилско мляко Desert Bliss приятен и чудесен вариант за хора с чувствителна кожа. Естествените масла на кожата ви често се отстраняват по време на процеса на къпане, независимо дали от гореща вода или груби продукти. Глицеринът може да помогне да се заключи естествената влага на кожата ви и да се предотврати пресушаването. Това може да бъде особено полезно, ако изпитвате суха кожа и проблем при : акне, екзема, суха кожа, псориазис, розацея. В същото време сапунът Desert bliss от камилско мляко с глицерин не е мазен. Това означава, че е добър избор за всеки с мазна или комбинирана кожа. Глицеринът може също да има ползи против стареене. Според докладвано проучване при мишки, съставката може да помогне за изравняване на тена и текстурата на кожата ви. Това може да намали появата на фини линии и други повърхностни дефекти.