Често забързани в ежедневието пропускаме да коригираме козметиката си, при което тя се оказва недостатъчно богата и хидратираща за зимата. Това променя и вида на кожата ни и изисква редовното коригиране на типа на използваните козметични средства в зависимост от сезона.

Недостатъчното омазняване и хидратация освен че правят кожата деликатна и чувствителна често обострят или дори водят до възникване на различни типове лишеи и екземи, задълбочават фините линии и бръчки и другите белези на стареене. При хронична дехидратация кожата ни губи тонуса и еластичността си, блясъка и жизнения си вид.

Промени настъпват и при практикуването на различни спортове. Контакта с хлорните и други дезинфекциращи препарати в басейните са сред факторите, които засилват изсушаването на кожата и появата на екземи. За да предотвратим негативните ефекти на дезинфекциращите средства е използването на меки измивни средства и хидратирането на кожата с подходящ богат продукт.

През зимата се развиват и някои характерни кожни заболявания –често се наблюдава обостряне на атопичния дерматит, екземните състояния на ръцете и ходилата, себорейния дерматит на лицето и скалпа и псориазиса. Тяхното активиране е свързано освен с ниската температура и променената кожна хидратация и защитна бариера, така и с относителната липса на слънчеви лъчи или факта, че те не достигат до кожата, защото тя е покрита от дрехи.

През зимните месеци се отчитат относително намалени защитни сили на организма. В този сезон зачестяват вирусните инфекции, което изтощава организма ни и го прави значително по-податлив към типично кожните вирусни заболявания. Такива са херпесите – херпес на устните, лабиален херпес, варицела и тежко протичащия херпес-зостер.

Ето и някои препоръки относно грижите за кожата през зимните месеци:

Почистване на кожата
Особено важен в зимните месеци е избора на подходящ почистващ продукт. При суха кожа на лицето е подходящо да се използва почистващо козметично мляко, а при по-мазна кожа – измивна пяна. След почистването при по-мазните кожи може да се приложи и тоник, като е важно той да не е на спиртна основа, за да не засилва дехидратацията на кожата.
Ексфолииране на кожата
Ексфолиирането на мъртвите кожни клетки от повърхностните слоеве е важна част от поддържането на здрава и добре изглеждаща и свежа кожа. През зимните месеци този процес не трябва да бъде неглижиран. Той спомага за отделянето на мъртвите клетки от повърхността на кожата и разкрива по-свежа и жизнена повърхност.
Хидратиране на кожата на лицето
Използването на подходящи хидратиращи продукти е от особено значение за запазване на здрава и жизнена кожа. Продуктите от летните месеци в повечето случаи са напълно неподходящи за поддържане на кожата през зимата. Те трябва да бъдат заменени с по-богати и плътни продукти, които да защитават от вятъра, сухия въздух и ниските температури. Продуктите за зимата са на базата на масла (масла от бадем, авокадо, минерални масла), а не на водна основа и целта им е освен да доставят необходимата за кожата влага да възстановят нарушената защитна бариера и да преустановят загубата на влага през повърхностните слоеве.
От практическа гледна точка е важно хидратиращите продукти да се нанасят непосредствено след измиване на кожата, като тя трябва да бъде предварително подсушена. Тези грижи трябва да се прилагат както за кожата на лицето, така и за ръцете, тялото и устните.
При случаи на изразена дехидратация и поява на бръчки по кожата на лицето към овлажняващите продукти могат да се добавят и дълбоко хирдратиращи процедури като мезотерапия или мизолифт. Тяхната цел е много по-мощно да възстанови загубената от кожата влага и да изглади вече появилите се линии и бръчки.
Слънцезащита през зимните месеци
Използването а слънцезащитен крем за откритите части на кожата през зимните месеци на годината е също толкова важно, колкото и през летните. Редовното нанасяне на фотозащитен крем намалява честотата на изгарянията и риска от развитие на злокачествено заболяване на кожата.

Зимата изисква специална грижа за кожата, за да бъде красива, нежна и мека. Добре би било да знаем какви са конкретните специфики. Да припомним най-основните етапи, които включва ежедневната грижа, без оглед на сезона. А те са:

Почистване
Тонизиране
Нанасяне на дневен или нощен крем

На базата на тези три основни правила за поддръжка ще изградим и успешната стратегия за зимна грижа.

Почистване само с козметични продукти, които не съдържат алкохол.
Нанасянето на дневния крем – по специални правила.
Погрижете да нанесете поне 40 минути или най-добре час преди да си покажете навън.
Минимализиране вредното влияние на студа.
Студът може да причини сърбеж, затова не пропускайте да се снабдите с кремове, които създават предпазен филм върху кожата и са обогатени с антиоксиданти. Още полезни съставки за зимата са продукти, чиято формула включва хиалуронова киселина.