Пигментацията на кожата може да бъде грозна за някои хора  или психологически обезпокоителна
за други, които засяга. За всеки, който иска да намали появата на различни цветни петна по кожата,
има няколко домашни средства за пигментация, които могат да помогнат. Ако домашните средства за лечение на пигментацията не работят, е добре да се направи професионална консултация с лекар, за да се обсъдят медицинските възможности. Пълната диагноза и необходимото медицинско лечение могат да помогнат за  избягване на усложнения.

Пигментацията е оцветяването на кожата. Меланинът е вид пигмент в кожата. Клетките на кожата създават
меланин, за да се предпазят от увреждане, което причинява UV светлината. Хората имат различни нива на меланин в кожата си, което е причина за цялостния цвят на кожата им. Въпреки това, кожата може да създаде твърде много меланин в определена област, което води до потъмняване на кожата. Това е хиперпигментация. Хиперпигментацията има тенденция да засяга само участъци от кожата, въпреки че в някои случаи може да засегне цялото тяло.

Домашни средства за лечение на пигментация

В много случаи хиперпигментацията може да реагира добре на прости домашни средства. Домашните лекарства имат за цел или да попълнят и защитят клетките, или да заменят хиперпигментираните клетки със свежи, нови клетки. Повечето домашни средства включват киселини и антиоксиданти в някои домакински продукти, които могат да защитят и балансират кожата. Дерматолозите използват много киселини като химически пилинг и помогат при кожни проблеми, като акне и пигментация. Тези химикали включват:

млечна киселина

лимонена киселина

гликолова киселина

салицилова киселина 

Домашните продукти не излагат кожата на толкова много от тези киселини, колкото химическия пилинг в кабинета на дерматолога. Въпреки това, те все още могат да имат леки ефекти и да помогнат за подобряване на появата на хиперпигментация и състоянието на кожата.  

Камилското мляко е с  уникален състав и  има идеален смисъл да бъде водеща съставка в грижата за кожата при проблемна кожа с петна. Набира скорост за използването му в естествената грижа за кожата, заедно със способността му да лекува и балансира кожата, оставяйки я забележимо сияйна, по-мека и еластична. Камилското мляко има уникален състав на мастни киселини и алфа хидроксилни киселини. По същество мастните киселини поддържат кожата ви сияйна и еластична и обикновено имат превъзходни овлажняващи и антиоксидантни качества. Олеиновата киселина, една от мастните киселини, открити в камилското мляко в по-високи концентрации, е неесенциална мастна киселина Омега 9, която има известни овлажняващи качества и мощни антиоксидантни свойства, които помагат за забавяне на стареенето и предотвратяване на преждевременни бръчки, петна  и фини линии. Олеиновата киселина съдържа съединения, които укрепват целостта на клетъчните мембрани и насърчават възстановяването на увредените клетки, което може да играе роля при лечението на кожни заболявания като екзема, розацея и псориазис. Освен това е противовъзпалителна и засилва местната имунна система на кожата и насърчава производството на бели кръвни клетки. Антиоксидантните свойства на олеиновата киселина спомагат за неутрализиране на действието на вредните свободни радикали и намалява окислителното увреждане на кожата. Друга уникална мастна киселина, открита в камилското мляко, е палмитинова киселина, която също е една от най-разпространените мастни киселини в човешкото тяло. С възрастта на кожата нивата на палмитинова киселина могат да спаднат. Палмитиновата киселина се абсорбира лесно в клетъчните мембрани на кожата и по този начин е мощна мастна киселина против стареене. Изследванията показват, че палмитинова киселина може да помогне за подмладяване на клетките, което помага за заздравяването на кожата . AHA (алфа хидрокси киселини) се използват в грижата за кожата от началото на деветдесетте години с нови открития за това какво правят и как се държат върху кожата. Сега знаем много повече за AHA, които се образуват естествено в камилското мляко. AHAs подобряват текстурата на кожата и помагат за нормализиране на функцията на кожата чрез нежно ексфолиране. AHAs разтварят малките йонни връзки, които държат клетките на роговия слой на кожата заедно, като помагат за премахването на мъртвата кожа, която е на повърхността. Ако кожата ви изглежда малко матова или изглежда по-набръчкана или по-суха от нормалното, това е добър индикатор, че имате натрупване на мъртви кожни клетки по повърхността на кожата ви. След леко ексфолиране, кожата отразява светлината и сиянието, което я прави да изглежда по-гладка и жизнена.

Ябълков оцет

Много хора използват ябълков оцет върху кожата, за да се опитат да изсветлят нежеланата пигментация. Ябълковият оцет съдържа оцетна киселина, която в някои случаи може да действа като мека химическа кора. Според проучване  на базата на доказателства се отбелязва, че ябълковият оцет  съдържа полифеноли. Те действат като антиоксиданти и могат да защитят клетките на кожата. Въпреки това, има малко преки доказателства за използването на ябълков оцет за хиперпигментация. Някои хора може да го намерят за полезно, но трябва да са сигурни, че използват продукта правилно. За да използвате това лекарство, нанесете 1 част ябълков оцет и 1 част вода върху пигментираната зона за няколко минути, два пъти дневно. След това изплакнете обилно мястото. Внимавайте за признаци на дразнене и спрете да използвате оцета, ако се появи дразнене в областта.

Кисело мляко или мляко
Киселото мляко и млякото съдържат млечна киселина, която е често срещана съставка в химическите пилинги за кожата. Малките количества в тези храни могат да помогнат и при лека хиперпигментация. Нанасянето на кисело мляко или мляко директно върху пигментираната зона или накисването на памучен тампон в мляко и нанасянето му върху зоната може да бъдат  полезни домашни средства. Хората трябва да оставят киселото мляко или млякото да престои за няколко минути и след това да изплакнат добре зоната и да нанесат овлажнител. Повтарянето на този процес два пъти на ден може да помогне на някои хора да подобрят петната по кожата си.
Зелен чай
Зеленият чай и неговата основна активна съставка, епигалокатехин-3-галат (EGCG), могат да помогнат за промяна на пигментацията на кожата в някои случаи. Както отбелязва преглед в Journal of Kutaneous and Aesthetic Surgery, EGCG е антиоксидантно съединение, което може да помогне за блокиране на процесите в клетките, които водят до прекомерна пигментация. Самите листа от зелен чай също съдържат галова киселина и елагова киселина, които могат да помогнат за подобряване на кожата. Авторите обаче отбелязват, че са необходими повече изследвания при хора, за да се подкрепят тези теории. За хората, които искат да използват това лекарство, приемането на орална добавка EGCG или нанасянето на мокра торбичка зелен чай върху пигментираната зона за няколко минути всеки ден може да помогне.
Витамин C
Пргледът в Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery Trusted Source подчертава потенциални домашни средства за лечение на хиперпигментация, включително витамин С. Във форми като аскорбинова киселина или лимонена киселина, витамин С може да помогне за промяна на външния вид на кожата. Въпреки това, прегледът също така отбелязва, че различните нива на витамин С в храните правят много трудно количественото определяне на неговите ефекти. Изследователите също така отбелязват, че витамин С практически няма странични ефекти и че комбинирането му с други опции може да повиши неговата ефективност. Прилагането на достъпни източници на витамин С, като грейпфрут, лимон или папая, върху кожата може да помогне за увеличаване на антиоксидантите на повърхността и изсветляване на клетките с течение на времето.
Червен лук
Червеният лук или Allium cepa също може да бъде полезен агент за избелване на кожата за някои хора. Проучване от 2011 г. в списание Natural Product Research Trusted Source отбелязва, че изолати от червен лук блокират клетъчните действия, които водят до излишна пигментация. Важно е, че изследователите разглеждат изолирани съединения, а не самия лук. Необходими са повече изследвания при хора, за да се види дали самият лук е ефективен, но много хора все още използват лука като домашен лек за пигментация. Лесен начин да използвате червен лук е като смилате лука и го добавите към празна торбичка от чай. Нанесете торбичката върху зоната на хиперпигментация, като използвате медицинска лента, за да я задържите върху кожата, ако е необходимо.
Алое вера
Нанасянето на гел от алое вера директно върху пигментираната кожа също може да бъде добър начин за намаляване на пигментацията с течение на времето. Проучване в списание Planta Medica Trusted Source, което  отбелязва, че активната съставка на алое вера, наречена алоезин или алоин, може да помогне за намаляване на пигментацията на кожата. Повече проучвания върху човешката кожа могат да помогнат за по-добра подкрепа на тези резултати.
Екстракт от женско биле
Екстрактът от женско биле може също да помогне за естествено намаляване на пигментацията. Прегледът в Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery Trusted Source отбелязва, че глабридинът, който е основната активна съставка в женско биле, предпазва кожата от пигментация, дължаща се на UVB лъчите. Отново авторите призовават за повече изследвания върху хора, за да докажат това действие. Много кремове за локално приложение, съдържащи женско биле или неговия екстракт, могат да се предлагат без рецепта и ще имат свои собствени указания за употреба.
Черница
Листата от черница и техните екстракти също могат да бъдат естествени средства за лечение на пигментация. Според преглед в The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology доверен източник, активната съставка в листата на черница блокира фактори, които причиняват пигментация и разпръсква меланина. Изследванията около растението използват високо пречистени форми на екстракта. Въпреки това, накисването на сушени листа от черница и нанасянето им върху кожата всеки ден може също да изложи тялото на по-малки количества от същите тези съставки, което може да осигури леки резултати с течение на времето.

Видове пигментация  Честите форми на хиперпигментация включват това, което хората често наричат ​​старчески петна, които обикновено се появяват в области на тялото с често излагане на слънце. Много форми на хиперпигментация са безвредни и не са нищо повече от свръхпроизводство на меланин. Въпреки това, в някои случаи хиперпигментацията може да е признак на основно състояние.

Тези условия могат да включват следното:

  • директна травма от злополука или
  • състояние на кожата хормонални дисбаланси
  • инсулинова резистентност
  • проблеми с ендокринната система, която произвежда хормони
  • хормонални промени поради : бременност, рак и лечение на рак, като лекарства за химиотерапия
Във всички случаи самата хиперпигментация не е проблем и не представлява никакъв риск за тялото.
Въпреки това, основното състояние може да изисква подходящо лечение.
Ако хиперпигментацията не реагира на  домашни средства,  може да направите консултация с дерматолог  за пълна диагноза и лечение. Лечението ще зависи от основната медицинска причина, ако има такава. Лекарят  може да извърши лечение, включително:

  • лазерно лечение 
  • химически пилинг 
  • микродермабразио
  • криотерапия.                                                                                                                                                                           Тези процеси помагат за възстановяване на кожата и заместване на увредените клетки, което може да намали хиперпигментацията. Ако домашните средства за лечение на пигментацията не работят, е добре да се направи професионална консултация с лекар, за да се обсъдят медицинските възможности. Пълната диагноза и необходимото медицинско лечение могат да помогнат за  избягване на усложнения.