Избрано от “Българска народна медицина , Том 1 , прирoдолечение и природосъобразен живот “, Петър Димков

ПЕТЪР ДИМКОВ е един от първите проповедници на природосъобразния начин на живот. Духовното присъствие на ЛЕЧИТЕЛЯ е трайно. Издадени са 4 негови книги: “Българска народна медицина” /издавана 5 пъти от 1926 г. до 1937 г., преиздавана още през 1977 г., 1991 г., 1993 г. и 2008 г. /; “Хигиена и лекуване на душата”, “Молитвеник” и “Очна диагноза”.

ТЕН на лицето

Хубав тен може да се постигне по различни пътища.

Да се говори за хубав тен означава да имаме здрав организъм и свежа кожа.

Народната  медицина препоръчва налагане с мед разреден с розова вода . Медът придава на кожата  кадифена мекота.  Добре действа и  белтък от яйце, сок от 1/2 лимон, 1 ч.л. розова вода. Маже се като маска и се държи 1/2 час.

Как да се запази свежа кожа на лицето?

Женската красота се изразява в правилността на чертите на лицето и свежестта на кожата.

Кожата трябва да бъде гладка, чиста и нежна. Да се почиства добре вечер като се освобождава от кремове, пудри и разкрасителни козметики. Кожата трябва да диша свободно , за да осигури спокоен и здрав сън на жената.

Веднага след пробуждане лицето трябва да се измие с хладка вода и няколко капки разтворени розова вода

При НОРМАЛНА КОЖА нито мазна нито суха трябва да се полагат особени грижи, за да се запазят порите от запушване.

За целта вечер лицето се измива с хладка  вода, като вместо сапун се намазва с печени трици разбъркани на каша с малко вода. Освен това полезно е правенето на парни бани с чай от лайка . Кожата се запазва чиста, еластична и кожата се запазва като кадифе. При такава кожа пудрата и крема са излишни .

При СУХА КОЖА измиването с обикновена вода и още повече със сапун е вредно . Предизвиква се напукване и лющене.

Най – добре е сухата кожа да се измива с преварена вода, в която са накиснати 1-2 китки магданоз. Добре действа и измиването с чай от розови листа или отвара от трици. След това лицето се намазва с памук натопен в равни части лимонов сок и сметана.

Могат да се използват и следните кремове с :

КРАСТАВИЦИ и ЗЕХТИН , нарязват се наситно и се размесват в равни части. Загряват се на водна баня, прецеждат се и така след добавяне отново на краставици , се повтаря процедурата 5 пъти , получава се бяла помада , която изключително благоприятно действа на сухата кожа.

При МАЗНА КОЖА И РАЗШИРЕНИ ПОРИ 

Сапунът и топлата вода са най-добрият цяр срещу мазният изглед на лицето.

Много жени мислят, че сапунът е вреден и затова го избягват, макар кожата на лицето им да е нечиста. Това не е вярно.

Най-добре е вечер лицето да се измива с топла вода и натурален балсам сапун, да се оставя пяната 5 мин. за да подейстава и да се изплакне с хладка вода. При мазна кожа не е подходящо да се слага нощен крем . Трябва да се направят всички усилия да се излъчат подкожните мазнини. Порите трябва да дишат през ноща и това е едно от условията за свежастта на лицето. Сутрин мазното лице отново може да се измие с вода и натурален сапун с камилско мляко и розова вода за бистър тен и гладка кожа без несъвършенства и регулиране на себума.

При ПОВЕХНАЛА И УМОРЕНА КОЖА

Повяхването на кожата се дължи на различни източници:

  • вродена неустойчивост на тъканите , която води кожата до отпускане и образуване на бръчки
  • отклонение на жлезите с вътрешна секреция – яйчници, щитовидна жлеза
  • неправилно храносмилане
  • запек, прумора, обездвижване

Добре е да се регулира храносмилането , да се употребява подходяща храна , да се води редовен режим на движение и излагане на чист въздух . Ако кожата е суха и отпусната с предпоставки за образуване на бръчки се прилагат в комбинация кремове през деня и нощта , богати на витамини, AHA , хиалурон и колаген за ефективна регенерация и корекция.