Какви са най-често срещаните проблеми на кожата, за които  търсим по-специализирана козметика?

Глобалната пандемия COVID-19, която постави целия свят „на колене“, несъмнено остави своя отпечатък и върху грижата за кожата. Маскне – акнето, причинено от носеното на предпазни маски, както и изсушаването и раздразненията, причинени от употребата на дезинфектанти, са едни от най-често срещаните кожни проблеми през последните 2 години.

Раздразненията и несъвършенствата, причинени от носенето на маска, могат да се появят дори при хора, чиято кожа не е склонна към акне. В тази затворена влажна среда се създават перфектните условия за появата на нови несъвършенства.

Друг проблем е изсушаването на кожата на ръцете, вследствие на често миене и употреба на дезинфектанти, водещи до нарушаване на бариерната функция на кожата и промени в хидролипидния слой. В тези условия внимателната грижа за кожата и нейното подхранване стават все по-важни.

По-информирани ли са вече българите за това какви съставки и продукти са наистина ефективни за конкретните им проблеми?

Много малък процент от хората разчитат на рекламата на марката, за да се информират за свойствата или съставките на продуктите. Повечето откриват сами информация за конкретни продукти , отзиви и ревюта на инфлуенсъри. Потребителите стават все по-осъзнати и информирани по отношение на избора си, като расте потреблението на натурална и био козметика.

Кой е най-важния продукт, който трябва да присъства в козметичната рутина на всеки един потребител?

Тъй като козметичната рутина обикновено се състои от няколко стъпки, като най-важни бихме посочили продуктите за хигиена, основна грижа и защита.

Кои възрастови групи полагат най-сериозна грижа за кожата си?

Според проучване на Statista, проведено измежду 15,000 души в САЩ през февруари 2021 г., потребителите на възраст от 18 до 24 г. са посочили, че грижа за кожата е категорията, за която отделят най-много средства.

Има ли някакви скорошни тенденции, които биха могли да се посочат, в потребителското търсене на продукти за проблемна кожа?

Нарастващото търсене на продукти с по-чист състав, заедно с променящия се стил на живот на консуматорите, играе ключова роля в развитието на пазара. Изследвания показват, че потребителите стават все по-скептични, когато става въпрос за информацията върху етикета. Две трети от жените искат по-голяма прозрачност при етикетирането на продуктите за красота, както и да не са тествани върху животни.