Млякото от камили е сред най-здравословни храни за деца и възрастни и е безценен източник на красота. Освен че осигурява необходимите дози калций, магнезий и фосфор за тялото, то е една от най-добрите козметични съставки, чиито хидратиращи и подхранващи свойства правят кожата мека, бяла и сияйна подобно на кожата на истинска богиня.

Млякото от камили се използва в грижа за кожата  и косата от далечни времена. Природната красота на египетската кралица Клеопатра се дължи именно на чудотворните свойства на млякото. Известно е, че тя всекидневно се къпела в  мляко, в което добавяла мед  и лавандула. За съжаление обаче точната рецепта за известните млечни вани на най-обаятелната владетелка на Египет все още е загадка за учените.

Въпреки това млякото от камили остава един от най-ефективните продукти за домашна красота днес. Някои хора го прилагат директно върху кожата и косата, други пък го смесват с мед, лимон, брашно или натурални масла под формата на маска. Съвременните производители дори включват мляко от камила в своите козметични формулировки поради многобройните свойства, които са се доказали с течение на времето.

Млякото от камила естествено премахва:

  • мъртвите клетки ,хидратира кожата  и освежава тена,
  • тушира пъпки и петна,
  • възстановява умората на кожата,
  • избелва кожата,
  • ефективно се бори със симптомите на страеене и акне,
  • подхранва, успокоява и подобрява еластичността на кожата.

Мляко, лимон и куркума против акне 

Тази маска за лице е препоръчителна за почистване на акне и пъпки, както и всякакви недостатъци по кожата. Нужни са Ви 1 супена лъжица прясно мляко, щипка куркума на прах и 1/2 чаена лъжичка лимонов сок. Разбъркайте съставките внимателно в малка купа и нанесете внимателно получената смес с нежни кръгови движения. Оставете маската да подейства за около 15 минути, след което изплакнете лицето със студена вода, за да затворите порите. Подсушете с мека кърпа. Пригответе се да бъдете обсипани с комплименти!

Подхранваща маска за лице с мляко и авокадо  

За да хидартирате и обновите кожата си смесете 1 супена лъжица прясно мляко и 1/4 зряло авокадо. Нанесете получената смес върху почистено лице с нежно кръгово движение. Оставете да престои 10-15 минути. Когато маската е напълно изсъхнала, използвайте топла кърпа, за да я отстраните. Измийте лицето си с хладка вода, след което подсушете с чиста кърпа. След тази процедура, ще се учудите колко мека и гладка е станала кожата Ви. Тази маска за лице е подходяща за всички видове кожа.

Ексфолираща маска с мляко, овесена каша, мед  

Заедно с меда и овесената каша  млякото е страхотен ексфолиант, тъй като съдържа млечни киселини, които разграждат мъртвите клетки и ги отстраняват.

За целта ще са Ви нужни 1 супена лъжица прясно мляко, 1 чаена лъчичка мед и 1 ч. л. смляна овесена каша. В малка смесителна купа се съчетават напълно горните съставки. На чисто лице нанесете сместа с пръстите си с леко кръгово движение. Позволете на маската за лице да проникне дълбоко в порите ви за около 10 минути. Когато изтече времето, изплакнете маската с хладка вода. Подсушете с чиста кърпа и ще откриете забележителни резултати.