Розата на Мария

Любопитни факти за розмарина

Една легенда свързва произхода на наименованието и цвета му с Божията майка. При бягството й от Египет Дева Мария постлала наметалото си над туфа нацъфтели растения и когато на сутринта се покрила отново, цветчетата му от бели станали нежносини, а храстът оттогава е познат под името „Розата на Мария”. Затова в Италия и Испания го смятат за свещено растение, което пази от вещици и зли духове, а в Сицилия вярват, че в клонките му се крият млади феи. Във Франция пък го използват за кадене при религиозни церемонии, а една друга легенда от региона гласи, че храстът спира да расте на 33 години в чест на Христос.

Това растение е използвано в продължение на хиляди години. Египтяните са използвали неговата сила за много приложения . Той винаги е бил много ценен със своите лечебни, както и естетични свойства. Счита се, че през 500-те години преди новата ера е било част от гръцката и римска диета и е използвано като страхотно лечебно растение.

Той е посветен на богинята на красотата Афродита, а по-късно и на Венера, като през този период розмаринът е използван за поддържане на вечната младост и красота.

С пренасянето му в Северна Европа от християнски монаси представата за чудотворните му свойства постепенно преминала във вярването, че розмаринът запазва спомените, затова в някои западноевропейски култури се сплита на венчета и се хвърля в гробовете.

Благоприятните ефекти на розмарина се дължат на неговото етерично масло, което се крие в цветовете и листата на билката. Това е сложно етерично масло, състоящо се от множество вещества, които в комбинация носят различни ефекти.

Етеричното масло от розмарин е полезен продукт за поддържане на младежкия вид на кожата, тъй като поддържа еластичността и блясъка на здравата кожа.

Розмаринът има много полезни ефекти и много потенциал за поддържане на здравословен начин на живот и не е чудно, че е присъствал в медицината от толкова много години и наистина е дар от природата.

Маслото от розмарин е терапевтично. Екстракцията му се разработва чрез дестилация на маслата на растението. То е силно, много концентрирано и никога не се използва в чист вид, а разредено в други съставки.

Розмаринът е отлично средство против стареене. Можете да го смесите с мента и след това приложите върху кожата. То има незабавен и много по-добър ефект от всеки козметичен продукт , който можете да закупите на пазара. Отпуска кожата и позволява на клетките й да се хидратират, подобрява външния ви вид за няколко минути. Много хора използват розмарина като козметична терапия. То придава свежест, еластичност, блясък, защитата на клетките – всичко това се дължи на високата дози антиоксиданти.

Розмаринът има успокояващи и противовъзпалителни свойства. Има голям антисептичен и антибиотичен ефект. То може да се използва при повърхностни рани, леки порязвания, ожулвания. То няма да позволи на бактериите или мръсотията да проникнат в раната и да причинят инфекция. Маслото е чудесен лечител и убива микроорганизмите, така че кожата ви да може да се регенерира. Раните ще се затворят много по-бързо и мястото ще се излекува напълно, без да останат белези.