В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. Една от основните причини за това е, че в по-голямата част от случаите се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са малки.

Броят на засегнатите жени у нас също расте, като годишно се диагностицират около 3500 нови случая. Важно е да се знае, че открито навреме, заболяването може да бъде лекувано. Затова препоръката на онколозите е да се повиши информираността на обществото относно рисковите фактори и симптомите, както и да се провеждат редовни профилактични прегледи при специалист.

Всяка жена трябва да разпознава промените, които настъпват при наличието на рак на гърдата и при появата им да потърси лекарско мнение. Обезпокоителни симптоми са: промени в текстурата на кожата на засегнатите зони; „портокалова кожа“ или неравности; секреция от зърната, която може да варира по цвят; промени в лимфните възли на подмишниците или подуване около ключицата; болка в гърдите; хлътване или друга промяна на зърната; зачервяване, полилавяване или синкав оттенък в областта на гърдите; подуване на гърдите или на част от тях и др.

КАКВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СА НУЖНИ ЗА РАННОТО ОТКРИВАНЕ НА РАК НА ГЪРДАТА И КОГА ДА ГИ НАПРАВИМ?

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение!

Видове изследвания

  • Мамография. Мамографията е изследване с рентгенови лъчи. Изображенията, произведени чрез мамография, наречени мамограми, могат да покажат тумори или нередности в областта на гърдите.
  • Физикално изследване на гърдата. Лекарят преглежда пациента и търси някакви промени в размера или формата на гърдите, както и промени в кожата на гърдите и зърната.
  • Самопреглед на гърдите. Самопрегледът е нещо много важно за ранната диагностика за рак на гърда. Хубаво е жените да наблюдават гърдите си и ако забележат някакви промени, да се консултират с лекар.
  • Ядрено магнитен резонанс (ЯМР). ЯМР се използва в редки случаи за скрининг при жени с по-висок риск от развитие на рак на гърдата или при жени с по-плътни гърди.

Сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение и др.

Препоръки за скрининг

  • Жените на възраст между 40 и 44 години трябва да започнат да обмислят да се изследват поне веднъж годишно за рак на гърдата чрез мамография (рентгеново изследване на гърдата).
  • За жени на възраст между 45 и 54 години е препоръчително да се изследват за рак на гърдата чрез мамография всяка година
  • За жени на възраст над 55 години изследването чрез мамография може да се прави веднъж на две години
  • С напредването на възрастта, скринингът трябва да се прави докато жената е в добро общо здравословно състояние и очакваната продължителност на живота е повече от 10 години
  • Информирайте се за ползите, ограниченията и потенциалните вреди, които могат да настъпят в следствие на мамографските изследвания.

Въпреки това придържането към здравословен начин на живот – умерена физическа активност, поддържане на оптимални стойности на телесното тегло, ограничаване на вредните навици като тютюнопушене и злоупотребата с алкохол – всичко това може да намали риска от развитието на рак на гърдата.