Разглеждайки активното хранене от растителния протеин до чревния микробиом,  е област, която предлага достатъчно възможности и е много важна част след тренировка.  Нека разгледаме няколко фактора, които влияят на чревния микробиом  :

  • генетика,

  • възраст,

  • околна среда,

  • диета и

  • начин на живот,

Тъй като диетичните навици се различават според географските фактори, вариациите могат да се видят и в микробиома на различните народи. Наблюдавани са промени, базирани на диетата, независимо от възрастта на населението. Въпреки, че различните диетични съставки могат да повлияят на профилите на микробиома, консумацията на небалансирана диета за известно време, заедно с нездравословен начин на живот, също може да повлияе на микробиома. Хората със затлъстяване и наднормено тегло показват по-ниско разнообразие от чревни микробиоми.

Хранене след тренировка

Здравето  на червата, възпаление и възстановяване са от значението за чревния микробиом за състоянието ни  след тренировка.

Етапът на възстановяване след тренировка също е много зависим от цялостното здраве на червата.  Голяма част от имунната функция, както и хроничното системно възпаление, могат да започнат в червата , а  поддържайки микробиома здрав е гаранция, че употребяваме богата растителна храна , която е пълна със здравословни фибри, пребиотичните съединения, захранващи благоприятно микробиома. Това от своя страна помага за ефективното възстановяване, тъй като  има противовъзпалителни съединения, които не остават само в червата, но пътуват из цялото тяло.

Консумацията на  въглехидрати и бързата  им употреба чрез  достигане до източника, т.е до мускулната клетка, е неоходимо така , че да не се   причинява стомашно разстройство.

Трябва да се намери баланс.

След тренировка, трябва да се поема в изобилие противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, които могат да ограничат  възпалението , защото възпалението в същност е началото на възстановяването. 

Колаген и креатин в светлината на прожекторите.

Кои съставки са модерни в сферата на активното хранене?

Протеинът е вложил всичко възможно, за да достави нещо по-достъпно и неоходимо.

Колагенът е интересен, защото е  бялата тъкан, за разлика от червената тъкан. Нямате силни мускули, ако нямате силна съединителна тъкан .

Колагенът е най – широко разпространеният структурен белтък в тялото, изпълняващ есенциална роля в поддържането на интегритета на тъканите и органите. Ценният протеин е основен градивен елемент на кожата, костите, ставите, ставните връзки, хрущялите, мускулите, косата. Той играе важна роля в процеса на възстановяване на увредените тъкани, подпомага зарастването на раните, подобрява чревното здраве.

Повишеният прием на определени хранителни вещества може значително да подпомогне синтеза на колаген в тялото и да забави асоциираните с неговия дефицит неблагоприятни процеси.

Храни  богати на витамин С

Храни, богати на витамин А

Медът е друг кофактор на колагена, който стимулира активността на енизма лизил оксидаза. Този ензим се намира в големи количества в съединителната тъкан, където изпълнява ключова роля в съзряването на белтъка.

Цинкът е жизненоважен минерал, който участва в множество биохимични процеси в човешкото тяло. Също така той е мощен антиоксидант, който предпазва кожата от фотоувреждане като превентира увреждането на клетките от вредната UV радиация и редуцира нивата на оксидативен стрес. Известно е, че минералът участва в активацията на ензими, необходими за синтеза на колаген тип I и колаген тип III.

Манган Колагеновият протеин съдържа аминокиселината пролин, която отговаря за оформянето на колагеновите фибри. За да се синтезира в организма, тази аминокиселина се нуждае от ензим, наречен пролидаза. Манганът активира наличната в тялото пролидаза и по този начин се явява кофактор в колагеновия синтез.

Разширена роля има  креатина, който помага да се достави енергия за упражненията , но също така е много мощно противовъзпалително средство.

Креатинът  играе също важна роля в мозъка, като противовъзпалително средство .

Креатинът е полуесенциално вещество, което означава, че може да се формира в огранизма при наличието на определени изграждащи елементи. Той  може да се набавя директно от месото и рибата.

Основната функция на креатина е производството на аденозин три-фосфат, който бива основният източник на енергия за клетките.