В света има три вида камили – азиатски камили, арабски камили и диви бактрийски камили (Camelus ferus).
По-голямата част от камилите са опитомени.  Единственият вид дива камила е дивата бактрийска камила.
Камилската гърбица съхранява мазнини.
Камилите имат три комплекта клепачи и два реда мигли, за да предпазят очите си от пясък.
Камилите имат дебели устни, които им помагат да ядат бодливи растения, които другите животни не могат да ядат.
По време на пясъчни бури камилите могат напълно да затворят ноздрите си.
Дебелата им кожа на гърдите и коленете им помага да седят удобно в горещ пясък.
Камилите са много силни животно, те могат да носят до 900 килограма за 25 мили.
Камилите могат да изпият 113 литра вода само за 13 минути.
Не само това, но и камилите са социални животни.  Те помагат при транспортирането, осигуряват храна и мляко.
Цената на камилското мляко е 30 пъти по-висока от тази на кравето и може да достигне 30 долара за литър.
Защо обаче цената му е толкова висока?

В сравнение с добива на краве мляко, който възлиза на над 600 милиона тона годишно в световен мащаб, производството на мляко от камили е едва 3 милиона тона.Търсенето на камилско мляко се увеличава с всеки изминал ден.През последните години все повече хора гледат на него като на здравословна храна.
То съдържа по-малко наситени мазнини и 10 пъти повече витамин С от кравето мляко. Съдържанието на калций и калий също е по-високо.Качествата му вече придобиват световна известност, а много онлайн знаменитости го препоръчват като новата “суперхрана”.
В Емиратската млекопреработвателна компания Camelicious, гр. Дубай, най-големият производител на камилско мляко в света и партнъор на Волента Козметикс  доят по 1 300 камили всеки ден, като в процеса участват много хора. Всяко животно преминава през много стриктна процедура за проверка на хигиената.
Животните преминават през специално обучение, за да свикнат с машините за доене. При някои от тях това става сравнително лесно – за няколко дни, но при други трае по няколко седмици. Освен това млеконадоят при камилите е много по-нисък, отколкото при кравите.
Една крава може да дава по 50 литра мляко на ден, докато при камилите количеството е около 6-7 литра. За три години добивът от една крава достига над 50 000 литра, а от една камила е максимум 7 000 литра, споделят  от Camelicious.
При камилите малкото трябва да бъде с майка си, за да може тя да произвежда максимално количество. А това означава, че и двете животни трябва да бъдат доволни и нахранени, което води и до повече разходи за фермерите.
В бъдеще нарастващото търсене, увеличаването на броя на фермите и селектирането на нови породи камили – с по-висок млеконадой, може да свалят разходите за производството. Засега обаче камилското мляко си остава луксозна стока.