Ползите на акватерапията за красота и здраве
Акватерапията е изключително популярна. Това е най-древният начин, по който хората от различни култури постигат баланс между духа и тялото. Римските бани, правени най-често край естествените геотермални извори, близкоизточният хамам и турската баня, финландската сауна – в много култури разкрасителната сила на парата са добре познати.
Акватерапията действа отпускащо, рекласиращо, освежаващо. А чудото парната баня може да бъде определено по един начин – като обновявяване и магическа сила. Премахва главоболието, дишането се подобрява , а кожата на лицето се пречиства. Почиства порите, като ги разширява, размеква кожата, за да се изхвърлят проникналите дълбоко замърсявания – останки от грим, прах, секрети на мастните жлези, а също и мъртвите кожни клетки.
От загрятата и размекната кожа лесно се почистват комедоните (черните точки). Ако след парната баня се постави маска и крем , тяхните съставки се поемат много по-добре от кожата

Парната баня е един от най-препоръчваните методи за почистване на порите, който може да се прилага много лесно и в домашни условия. Нужни са ви само малко гореща вода, етерично масло или билки по избор и 15 минути свободно време. За да приготвите парната баня сипете 4 чаши вода в тенджера и оставете да заври. Можете да използвате времето, за да почистите лицето от грима и да го подготвите за процедурата.

След това добавете 6 – 7 капки масло от лавандула, бергамот или друг любим аромат. Ако не разполагате с етерично масло добавете една шепа пресни или изсушени билки.

  • За мазна кожа са подходящи лайка, лимонова трева, лавандула и розмарин.

  • За суха кожа са подходящи невен, листа от рози, мента и лайка.

  • За зряла кожа са подходящи розмарин, глухарче, портокалов цвят.

  • За нормална кожа са подходящи лайка, маточина, лавандула, липа.

Пресипете течността в подходяща купа и я поставете на удобно за сядане място. Наведете лице на около 20 см. от купата и покрийте главата с кърпа, така че изпаренията да не се отклоняват, а да попадат директно върху кожата.

Останете така около 5 минути и открийте лицето. Направете 30 секунди почивка и повторете.

Измийте лицето с топла вода и с напоен с лек почистващ тоник тампон оберете нечистотиите от порите. Измийте повторно, този път със студена вода и попийте внимателно кожата с мека памучна кърпа. За финал нанесете лек хидратиращ продукт без мазнини.