Полезните свойства на морската вода, са известни и невероятни . Тя значително наподобява по състав кръвната плазма и е способна да прониква във вените, снабдявайки организма с ценни елементи и активизирайки естествените му способности за самоизцеление. Тя оказва благоприятен ефект върху цялото тяло, включително върху кожата ни. В следващите редове пред нас ще се разлеят безкрайните ползи на морската вода в подкрепа нежна грижа за кожата.

Морската вода има способността да отваря порите, като улеснява почистването им в дълбочина и изхвърлянето на натрупалите се токсични вещества. Солта, от своя страна, е натурален ексфолиант, който излющва мъртвите клетки, оставяйки повърхността на кожата мека и свежа. Солената вода стимулира  производството на нови здрави клетки. Тя забавя процесите на стареене и ни помага да запазим по-дълго младежкото си излъчване. Редовните морски бани видимо стягат кожата, повишават еластичността ѝ и заглаждат появилите се бръчки, благодарение на минерали като магнезия, участващи в синтеза на колаген и притежаващи силно хидратиращо действие.

Нежният масаж на вълните и коктейлът от ценни вещества подобряват значително кръвоснабдяването и регенеративните способности на кожата, което ги превръща в незаменим помощник в борбата срещу стриите и упорития целулит. Доброто оросяване съживява и лицето, придавайки му приятна руменина.

Морската вода влияе на кожата не само пряко, но и косвено като успокоява нервната система и по този начин предотвратява някои от негативните последици на стреса. Напрежението повишава нивата на хормона кортизол, при което се увреждат колагена и еластина и отслабва способността на клетките да задържат влага. В резултат кожата се дехидратира и набръчква.

Морската вода подобрява защитната бариерна функция на кожата и притежава мощно антисептично действие, унищожаващо бактериите и гъбичките. Тя е отлично средство срещу възпаления и раздразнения и подпомага лечението на заболявания като акне, дерматит, екзема, псориазис, пърхут и розацеа. Солената вода е и своеобразен афтършейф, който успокоява кожата и ускорява зарастването на порезните ранички, причинени от невнимателно бръснене.

Не на последно място, соленият лек балансира прекомерното омазняване на кожата и изпотяването, предпазвайки порите от запушване и редуцира неприятната телесна миризма.

Друга особеност на водата, която не бива да подценяваме, е че капките са своеобразни лещи, отразяващи светлината. Ето защо мократа кожа много по-лесно и бързо изгаря от силното лятно слънце. Силно препоръчително и дори задължително, е да нанесем продукт  с висок слънцезащитен фактор, а  когато се приберем у дома и отмием солената вода и пясъка е хубаво да използваме силно хидратиращ продукт при измиване  и задължително  да нанесем хидратиращ тоник.