Докоснете се до старите рецепти , опитайте простите  формули  и се уверете в ефикасността на натураланата козметика с магията на глухарчето.

Маска от пресни билки с глухарче 

Листа от дръжки на глухарче, листа от магданоз , листа от живовляк,

Листа от подбел, се намачкват добре, нарязват се ситно и в тях се капват

10 капки зехтин, 10 капки лимон, 10 капки сварено прясно мляко

Поставят се врху парче марля или плат и се налагат върху лицето .

Престояват върху лицето докато изсъхнат , след което лицето се почиства

с розова вода. Тази сурова маска може да бъде обогатена и с едно разбито

яйце, като тогава може да се наложи върху кожата.

Глухарчето  е единственото, което първо цъфти на пролет и есен. Цяло лято краси поляните с жълтоцветното си личице. Плетат се от него венци, наричат се на него желания и с едно подухване се изпращат по вятъра към небето.

Това е то – Глухарчето.  Някои го смятат за бурен, но то е много полезно и носи скрита красота.

Глухарчето лекува, дарява здраве. Още по-интересни от лечебните му свойства са знаците с които  съдбата го е орисала. Какво ли значи то, какъв ли смисъл носи? Какво символизира глухарчето?

  • ново начало, пречистване, късмет и щастие, желания
  • здраве , лечение , здравословно хранене, любов
  • раздяла с миналото, вярност, взаимни чувства, добра магия
  • сила и мощ, оцеляване, смелост, промяна
  • издържливост, изобилие и плодородие, надежда, раздаване
Глухарчето е синоним на „сбъднати желания“. Напомня ти, че колкото са семенцата по пухкавия му калпак, толкова и изобилие ще дойде при теб. Помага да осъществиш по магически и вълшебен начин своите желания и копнежи. Казва ти да бъдеш силен, да устоиш на всякакви несгоди, защото както то може да расте навсякъде и устоява на всичко, така и ти можеш. В зависимост от неговата фаза може да съотнесеш символиката му според момента. Ако е в жълтата си млада фаза – време за ново начало, за разцъфване на твоята смелост, предстои промяна.
Може би нещо ново се заражда в теб. Нова идея, възможност, живот… Ако е в своята бяла и нежна фаза – изобилие, сбъдване на отколешни мечти и желания, раздяла с миналото и пречистване от старото.  Тъй като това е цвете на метаморфозата, то само по себе си говори за преминаване от една фаза към друга. И тя винаги е за добро. Жълтият му цвят символизира златото, богатството идещо от слънцето и първите слънчеви лъчи през пролетта и последните през есента. Слънчев лъч на надежда и вяра. Белите и нежни семенца са чистотата и откровението на добрата енергия за изобилието в света. Това малко цвете говори без думи, как да раздаваш щастие и надежда у другите с нещо малко. То никога не се пилее, но се раздава щом го помолиш да отнесе по от теб семенца твоето желание. Глухарчето носи любов и символизира любовта по един особен и дълбок начин. Любовта между мъжа и жената, любовта между децата, любовта на света. Малко, наглед невзрачно, наричано буренче дори, но много полезно, добро и силно.